Akik esetleg hasonló cipőben járnak, a gépvásárlásról élmények dióhéjban.
Már nem friss de javarészt valószínű még helytálló.
A családi gépet cserélni kellet, elvárások:
- Fényképek mastering, archiválás, album kezelés.
- Fapados videó vágás.
- Teljes emailerzés, dokumentum szerkesztés, stb
- Internetezés.
Opciók:
1. Örökbe adom a gépem és magamnak veszek újat.
2. Veszek új gépet.
1. Új gép szimezésre is.
Használt piac.
Egy félórát rászántam hogy körülnézzek a használt piacon. Találtam pár jó configot ezek két kategóriába estek:
- A felrakást követő 1-2 órán belül elkelt.
- Nem túlzok amikor azt mondom hogy nevetséges árakon voltak hirdetve, az új gép nyilvánvalóan jobb vétel.
Új config.
Két konfigot válogattam össze videókártya nélkül:
- Közép kategóriás gép izmosabb procival, ~200eFt lett a vége.
- Felső kategóriás gép, ~300eFt lett a vége.
A közép kategóriás gépet így ki is húztam.
Az új gép vs aktuális teljesítmény:
Threadenként: 2x - 3x
Általános: 3x - 4x
Lekértem az aktuális rendszer infót:
Kód:
08:58:45 up 9 days, 23:44, 1 user, load average: 0.80, 0.95, 0.89
cpufreq stats: 4.00 GHz:0.01%, 3.40 GHz:0.00%, 2.80 GHz:0.00%, 2.10 GHz:0.01%, 1.40 GHz:99.98% (845)
Tehát ~2 hete megy a gép és ennek a 99.98%-ában 1.4GHz alapórajelen, a boost be sem volt kapcsolva.
Hogy legyen friss infóm elindítottam az ACC-t is, open practice-ben gurultam egy fél kört a Nürburgring-en. 160 FPS alá egyszer sem ment.
Ezzel el is dőlt a kérdés, amíg nem lesznek jobb árak, vagy új generáció addig nem dobok ki 300eFt-ot az ablakon.
2. Új családi gép.
- Használt piac.
Erre kb negyed órát szántam az előző tapasztalatok alapján, nagyjából itt is hasonló volt a helyzet.
- ARM, RISC-V.
Mivel ezek nem bővíthetők a 16Gb verziókat néztem. Ezek most még nem érik meg. De 1-2 éven belül ez nagyot változhat!
Aki beéri a 4-8Gb verziókkal, azok már most is megérhetik bizonyos esetekben.
- Desktop
A CPU piacon se nehéz belefutni nonszensz árakba. Nem egyszer találkoztam olyan procival amin 10eFt-ot lehetett "spórolni" miközben 40-80%-al volt lassabb...
Végül a befutó:
- AMD Ryzen 5 5600G
- MSI B550
- 16Gb RAM
Ez egy időt álló és bővíthető családi gép. Az ennél olcsóbb gépeken nem lehetett annyit spórolni hogy megérje a kompromisszumot.
Valamint aki Linux ban gondolkodik és nem kész configot vesz, annak az AMD-t ajánlom, nem kell proprietary vackokkal szórakozni. 1 gombnyomásra fent van a rendszer és ha jó a distro, elmegy a világ végéig.
Közösségi könyvjelzők