Találatok: 1 - 3 (3 összesen)
 1. #1
  Barzo Laszlo Adminisztrátor
  Csatlakozott
  2006. 07. 18.
  Város
  Miskolc
  Üzenetek
  5.518

  ACCGT02 2021 Tavasz Versenyszabályzat

  Versenyszabályzat
  Assetto Corsa Competizione Bajnokság

  1. Általános szabályok, és részvételi feltételek.
  Fair Play! Minden versenyzőtől elvárt a maximálisan sportszerű viselkedés mind a versenypályán, mind azon kívül!

  A bajnokságban az eredeti Assetto Corsa Competizione legfrissebb verziójának használata kötelező. Ezen felül csak olyan patch-ek engedélyezettek, amelyek nincsenek hatással az autók teljesítményére és menettulajdonságaira.

  A versenyzők számára kormány használata kötelező.

  A bajnokságban azok a pilóták indulhatnak, akik a jelentkezésüket leadták, és azt a Versenyigazgatóság elfogadta.

  A bajnokságban csak szervertagok vehetnek részt. Részletek: Szervertagság 2020-2021

  A versenyeket változó időjárással rendezzük, a mechanikai sérülések mértéke normál, gumikopás és üzemanyag fogyasztás mértéke normál.

  A bajnokság futamait a hivatalos verseny naptár tartalmazza. A futamok 30 perces időmérővel indulnak, amit a futam követ. A verseny végén azok a pilóták értékelhetők, akik a versenytáv 90%-át teljesítették.

  A prekvalifikációs szerverek nyíltak, a fórumban meghirdetett jelszóval és a szabályok betartása mellet, bárki használhatja. Link
  Az itt futott köridők felkerülnek a Rank oldalunkra. Link

  A verseny szerverekre csak jelszó beírásával lehet belépni, amelyet a Versenyigazgatóság a fórumban hirdet ki.
  A szerverre csatlakozás leírása, és a jelszó: http://forum.gtr-masters.hu/showthread.php?6925
  A jelszó nem adható ki senkinek.

  Névhasználat: A GTR-Masters szerverein kötelező a teljes valódi név használata (nemzetközi formában, ékezetek nélkül).
  A beállításhoz a részletes leírás, segítség: http://forum.gtr-masters.hu/showthre...haszn%C3%A1lat

  A versenyszerverek maximális létszáma 50 fő, amennyiben ezt a pálya lehetővé teszi. Maximum létszám feletti nevezés esetén a szerver elosztó kalkulátor határozza meg a szerverek felosztását, a prekvalifikációs sorrend alapján.

  2. Használható autók
  Lista: http://www.gtr-masters.hu/cars/acc/gt

  A bajnokságot az első futamon használt autóval kell teljesíteni.
  Csapatokon belül a csapattagok kötelesek minden futamon azonos típusú autóval indulni.

  3. Pontrendszer
  A bajnokság egyéni és csapat bajnoki címért folyik.
  A csapatok két vagy háromfősek lehetnek, adott futamon a két legeredményesebb pilóta pontjai számítanak bele a csapatversenybe.
  Futamok pontozása.

  4. Futam
  A futam repülő rajttal kezdődik. A felvezető kör előtt a képernyő tetején látható a felvezető kör kezdéséig hátralévő idő. A felvezető kör 3 szakaszra bomlik:
  - 1. Szakasz: Egysoros felvezető
  Itt a versenyző kötelessége hogy a hud-on zöldben tartsa a kijelzőt. Amíg zöldben van, addig szabadon használhatja a pályát teljes terjedelmében, a többi autó mozgását figyelmen kívül hagyhatja. Ha az előtte haladó bármilyen okból lassít, nem kell lassítania, ha a HUD úgy marad zöldben hogy előz, akkor előznie kell. Tehát amíg zöld a HUD, lehet előzni és tetszés szerint melegíteni a féket és a gumit.
  - 2. Szakasz: Kétsoros felvezető
  Itt a versenyző kötelessége hogy a hud-on zöldben tartsa a kijelzőt és elfoglalja a pályának a számára kijelölt felét. Ebben a szakaszban már tilos cikázni és nagy gáz - nagy fékkel melegíteni a féket és a gumit. Mindenki köteles a HUD-on meghatározott 60 KM/h-val egyenletesen haladni.
  - 3. Szakasz: Rajt
  A HUD-on megjelenik a sebesség mérő ami 70Km/h felett pirosra vált. Ebben a szakaszban minden versenyző köteles 70Km/h-n tartani a sebességét, aki ezt nem teszi meg, óvható. Amit a VB elbírál és büntetést szabhat ki.

  A verseny a "green flag" (zöld zászló) jelzésre indul!

  Versenyen az ESC (menü) használatával vissza lépve a boxutcából nem lehet kihajtani.

  A boxutcában mindig kötelező a pitlimiter használata, a sebességkorlátozás be nem tartása büntetést von maga után!

  Stop & Go büntetésnél tilos tankolni vagy kereket cserélni, amikor a pilótát értesítik a rádión keresztül a büntetésről 3 körön belül ki kell menni letölteni azt. Ha valaki nem tesz eleget büntetési kötelezettségének diszkvalifikálja magát a futamról!

  Amennyiben adott futam valamilyen oknál fogva nem rajtol el 22:00-ig a Versenyigazgatóság áthelyezi, vagy törli a versenyt a versenynaptárból.

  Az időmérő, és a verseny session-ök kezdetétől, amíg az utolsó versenyző érvényes mért körön van, addig chat stop van érvényben.

  5. Versenyzői magatartás a versenyeken

  Légy tekintettel arra, hogy az interneten vagy, és bizonyos szituációkat az ellenfeleid másképp látnak mint te. Ne csinálj kiszámíthatatlan manővereket, gondolkodj mielőtt cselekszel!

  - Előzések: Ne légy türelmetlen! Ha a saját autód épségét veszélyezteted az a te bajod. Amennyiben másokat is veszélyeztetsz akkor már büntetésre is számíthatsz. A felelősség 99%-a mindig az előzni kívánó versenyző kezében van. Ha úgy érzed vagy olyan gyors mint a mögötted lévő, nyugodtan küzdj meg vele, természetesen szabályosan. Amit szigorúan tilos: idióta vonalvezetést használni, cikázni a másik előtt, blokkolni, "bezárni az ajtót". A kanyar előtt el kell döntened melyik ívet választod, a belsőt vagy a külsőt és utána ott is kell, hogy maradj. Ha a másik ügyesebb és később fékez, sőt mi több hamarabb éri el a kanyar bejáratát akkor fogadd el hogy vesztettél. A következő kanyarban neked lesz lehetőséged előzésre. A versenyek 1 órásak lesznek, tehát a türelem biztos, hogy meghozza majd a sikert.
  - Előzési pozíció:
  A VB előzési pozíciónak fogadja el, ha a támadó az egyenes végén (fékezési pont) a védekező hátsó tengelyénél előrébb van. Amennyiben a támadó gyorsabb és sikerül előzési pozícióba kerülnie, joga van a kanyarban is a védő mellett maradni.
  Amennyiben valaki nem tud előzési pozícióba kerülni, de mégis előz, ami balesetben végződik, majdnem biztos lehet benne hogy ő fogja kapni a büntetést.
  - Lekörözések: A lekörözendő versenyző igyekezzen minél hamarabb lenyelni a békát, azaz elengedni a mögötte jövőt, hiszen ha egy kör hátrányban van már nincs értelme versenyezni az őt lekörözővel, sőt ez büntetést von maga után! A kék zászló lengetésekor a lekörözött igyekezzen észszerűen csökkenteni versenytempóját (lehetőleg fékezés nélkül), megtartva kanyarodási / haladási vonalait, így a hátulról érkező gyorsan eldöntheti, hogy honnan és mikor akarja/tudja megelőzni. A legtöbb probléma ilyen esetben az elöl haladó váratlan reakcióiból származik.
  - Ha valakinek megsérül az autója, olyan módon hogy így az autó már nem uralható akkor köteles rögtön elhagyni a pályát és kiállni a boxba, ha az autó nem javítható és nem tudja folytatni a versenyt, be kell fejeznie a futamot! Ha valaki sérült autóval még megpróbál eljutni a boxig vagy észleli, hogy esetleg nem lesz elég a benzin, és lassabb tempóban tud csak eljutni a boxig vagy befejezni a versenyt, az rendkívül körültekintően autózzon. Ha kifejezetten lassan megy valaki, akkor a versenyvonaltól a lehető legtávolabb haladva, folyamatosan a hátulról jövő forgalmat figyelve vezessen, mert ha nagy a sebességkülönbség, szinte biztos, hogy balesettel végződik egy rossz manőver. Ilyen esetben mindig a sérült/lassabb autóval "vánszorgót" terheli a felelősség!
  - Rossz connection, lag: Ha valakinek rossz a kapcsolata a szerverhez, de az nem dobja ki a futamból, akkor majdnem biztosan lagolni fog a pilóta, ami kiszámíthatatlanná teszi körülötte lévők számára saját helyzetét. Ezért ebben az esetben a versenybíróság a helyszínen automatikusan megvonja a pilóta futamon való indulási jogát. A lagoló pilótának ezután már nincs joga újra visszacsatlakozni a szerverhez.
  - Boxból történő kihajtáskor edzés felvezető-körében, kerékcsere után, valamint kicsúszás utáni visszajövetelnél a pályára mindenki fokozottan használja a visszapillantó tükreit a gyors körön levő pilóták elengedése és a balesethelyzetek elkerülése érdekében. Kihajtáskor a boxutca kijáratát jelző meghosszabbított vonal érintése, keresztezése tilos!
  - Kicsúszás után TILOS keresztben visszajönni a pályára, mindenki először álljon be az aszfaltcsíkkal párhuzamosan, majd innen a tükreit figyelve, óvatosan gyorsítva - a pálya mellett, ha szükséges - maximális biztonsággal térjen vissza!

  Ezen szabályok áthágása büntetéssel jár, az eset súlyosságától függően!
  Időmérő edzésen ha valaki elrontja a gyors körét akkor köteles a mögötte érkező autók zökkenőmentes elhaladását biztosítani, aki ezt nem teszi meg illetve feleslegesen feltart vagy szükségtelenül előzni próbál büntetést kap! Aki még nem gyakorolta be kellőképpen az adott pályát az ezt a szabadedzésen tegye meg, az időmérő edzésre mindenki felkészülten érkezzen, hogy ne kelljen a többieknek mozgó akadályokat kerülgetni folyamatosan a pályán!

  Természetesen ezek a szabályok csak általános szituációkra érvényesek, a végső döntéseket a versenybíróság hozza az adott szituációnak megfelelően.
  A fentiekben nem részletezett, de a fair play és a szabályok szellemétől eltérő versenyzői magatartás az eset súlyosságától függő büntetéssel sújtható.
  A futamokra becsatlakozni az időmérő edzés végéig lehet, a versenyen már nem csatlakozhat új versenyző a szerverre.

  6. Büntetések

  A büntetéseket a versenybíróság hozza az elmentett replay alapján. A versenybíróság a futam felvezető kör kezdetétől a T3-ig automatikusan vizsgálja a replay-t és bünteti a szabálytalanságokat, ezen kívül csak óvás alapján vizsgál, azonban kirívó szabálytalanság esetén óvás nélkül is vizsgálhat, és hoz döntést adott szituációban. Óvást bármely a futamon részt vett versenyző benyújthat a futam utáni harmadik nap éjfélig a fórumon. Versenybírósági tagot érintő incidens esetén adott versenybíró nem vehet részt esetének elbírálásában.

  Lehetséges büntetések:
  • Versenybaleset - Nincs büntetés. Nem állapítható meg egyértelműen a felelős.
  • Figyelmeztetés - A szezon folyamán a versenybíróság bizonyos esetekben figyelmeztetéseket szab ki a versenyzőkre, melyek összeadódnak. Amennyiben egy versenyző a szezon folyamán 4db figyelmeztetést gyűjt össze, ezeket kiváltva büntetésűl egy BUÁ-t kap.
  • Utolsó rajthely (URH) - A következő versenyen, vagy a következő verseny első futamán letöltendő, amelyen a versenyző megjelenik. A versenyző az időmérő edzésen nem vehet részt, érvényes köridővel nem rendelkezhet. Amennyiben a büntetésben levő versenyző mégis mégis kihajt a pályára, a büntetése letöltöttnek tekintett, de a futamról automatikusan diszkvalifikálja magát
  • Boxutca áthajtásos büntetés (BUÁ) - A következő futamon letöltendő, amelyen a versenyző megjelenik. BUÁ-t az első kör végén kell letölteni. Dupla futam esetén BUÁ letöltése csak az első futamon lehetséges. A boxkiállással összekötött BUÁ nem tekinthető letöltött büntetésnek. BUÁ büntetés le nem töltése esetén a versenyző a meglévő büntetése megtartása mellett diszkvalifikálja magát a futamról.
  • Diszkvalifikálás (DQ) adott futamról
  • Egy vagy több futamra szóló eltiltás
  • Kizárás a bajnokságból
  • A bajnokság végén a le nem töltött Boxutca áthajtásos büntetéseket a VB büntetőpontokra váltja, melyet a versenyző szezon során szerzett összesített pontjaiból levon. 1 db Boxutca áthajtásos büntetés = 40 büntetőpont.


  A versenybíróság kérheti az érintett versenyzőket, hogy nyilatkozzanak szerintük mi történt az adott versenyhelyzetben. A versenybíróság saját hatáskörében meghozza döntését, és a fórumon kihirdeti az adott futam hivatalos végeredményét és az esetleges büntetéseket.

  Adott büntetés a pilóta azon következő futamán teljesítendő, amelyen a pilóta megjelenik, tehát egy vagy több futam kihagyása nem jelenti automatikusan a büntetés letöltését.

  Utolsó rajthelynél (URH) a versenyző az időmérő edzésen nem vehet részt, a box-ban kell maradnia.
  Boxutcai rajt esetén nem klikkelhet a "drive" gombra, meg kell várnia míg lejár a vissza számlálás és a szerver beteszi a box-ba.
  Boxutca áthajtásos büntetést, (BUÁ) az első kör végén kell letölteni.


  Versenyigazgatóság: Piski Tamás, Pfennig Kristóf
  Versenybíróság: Piski Tamás, Pfennig Kristóf
  Utoljára módosította: Kettel; 2021. 03. 01. 20:28. Indoklás: frissit

 2. #2
  Barzo Laszlo Adminisztrátor
  Csatlakozott
  2006. 07. 18.
  Város
  Miskolc
  Üzenetek
  5.518
  A bajnokság szabályzatából kitöröltem a figyelmeztetésre vonatkozó elavult részt.
  A szervezők frissíteni fogják a szabályzatot az aktuális büntetési rendszernek megfelelően, ahogy idejük engedi.

  Szervezői kérdésekben Kristófot tudjátok keresni.
  A dedikált szerverekkel kapcsolatos kérések és hibákkal Piski Tomi foglalkozik.

 3. #3
  Pfennig Kristóf Adminisztrátor Kettel logója
  Csatlakozott
  2011. 06. 21.
  Város
  Vancouver
  Üzenetek
  5.232
  A szabályzat 6. pontjában, a büntetési tételek kiosztásában, letöltésében változtatások történtek! A többi bajnokságunkban is használt gyüjthető figyelmeztetési rendszer lett bevezetve (visszahozva). Kérek mindenkit hogy figyelmesen olvassa el az adott szekciót.

Téma információ

Felhasználók akik böngészik a témát

Jelenleg 1 felhasználó böngészi ezt a témát. (0 tag és 1 vendég)

Közösségi könyvjelzők

Közösségi könyvjelzők

Hozzászólás szabályai

 • Új témákat nem hozhatsz létre
 • Válaszokat nem küldhetsz
 • Mellékleteket nem csatolhatsz
 • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
 •