1. Nevezési és indulási feltételek

Az eredeti Race07 legfrissebb verziójának használata kötelező, valamint a Race On illetve az STCC és STCC2 kiegészítők. Ezen felül csak olyan patch-ek engedélyezettek, amelyek nincsenek hatással az autók teljesítményére és menettulajdonságaira.

A versenyeket "pro" módban rendezzük, fix valamint változó időjárással, az összes zászló szabály érvényben van, a mechanikai sérülések mértéke, a gumikopás és az üzemanyag fogyasztás mértéke normál. A segítségek közül csak a "clutch help" (automata kuplung) engedélyezett és kötelező a "cockpit-view" (cockpit-nézet) használata. A versenyzők számára kormány használata kötelező.

A bajnokságon csak szervertagok vehetnek részt, a tagságot itt lehet igényelni.

Szerverre belépés: Race07 --> Multiplayer --> Internet --> GTR-Masters.hu szerver --> Csatlakozás
A futamokba csak jelszó beírásával lehet belépni.
A jelszó NEM ADHATÓ KI SENKINEK, kivéve a Versenyigazgatóság engedélyével.


KIEGÉSZÍTÉSEK:
A bajnokságban használt add-on autók és pályák letölthetők az alábbi helyekről:
HTCM6 Tavasz - Pack
HTCM6 Tavasz - Pack 1.2 Patch
HTCM6 Tavasz - Sinkpack 1.2


NÉVHASZNÁLAT:
1. Játékos profil (Race07-ben):
A GTR-Masters szerverein kötelező a teljes valódi név használata (nemzetközi formában) a félreértések elkerülése miatt. Tehát mindenki készítsen egy olyan játékos profilt a Race07-ben, amely a következő formában néz ki: „Keresztnév Vezetéknév”, azaz Sándor Kunszabó, Krisztián Selmeci, Szilárd Szabó, stb... Ez az a név, amely megjelenik a szerveren, a játékban és játék közben az autó felett is feliratként. Aki nem megfelelő formátumú nevet, vagy esetleg nick nevet használ, azt automatikusan ledobjuk a szerverről.

2. Fórumban beállított név (GTR-Masters fórum):
A GTR-Masters fórumában a regisztráció kötelező, a „Játékban használt név” mezőben (Fórum --> Vezérlőpult --> Profilod --> Adatok szerkesztése) szereplő névnek pedig pontosan meg kell egyeznie a Race07-ben használt profilneveddel, ami a teljes valódi neved „Keresztnév Vezetéknév” formában. Ha ez a két név nem egyezik meg egymással (ilyenkor kis csillag jelenik meg a neved mellett a prekvalifikációs listában), akkor a prekvalifikációs rendszer nem lesz képes beazonosítani téged, így érvénytelen lesz a nevezésed az egyes futamokra.

Ha még így se menne, akkor további részletes magyarázat képekkel itt található: névhasználat


PREKVALIFIKÁCIÓ:
A bajnokságban a futamokra az indulási jog megszerzése, illetve a nevezés a Prekvalifikáción keresztül történik, minden egyes futamra, külön-külön, azaz csak azok a pilóták vehetnek részt a futamon, akik érvényes nevezést adnak le a meghatározott időpontig.

A prekvalifikáció az előző futam utáni nap 0:00 órától a futamot megelőző óráig tart (ez általában csütörtök 0:00-tól szerda 20:00-ig) adott bajnokság adott pályáján. A prekvalifikációs rendszer adott kategóriába tartozó bármelyik autóval, adott pilóta szerveren futott leggyorsabb köridejét elmenti, és automatikusan megjeleníti a prekvalifikációs sorrendben. Legkésőbb a futam előtt 1 órával (általában szerda 20 óra) minden pilótának neveznie kell a következő futamra azzal az autóval amellyel részt vesz az adott bajnokságban. A nevezés 1 órával a futam előtt lezárul, aki eddig az időpontig nem nevez, az már csak a C futamon vehet részt (abban az esetben is ha egyébként a nevezett pilóták létszáma csak A és B futam megrendezését teszi szükségessé)!

Amennyiben a futamra 25-nél több versenyző nevez, akkor a bajnoki futam két szerveren (A-futam és B-futam illetve szükség esetén C-futam) kerül lebonyolításra. Ebben az esetben az A-futam maximális létszáma 25 főben, míg a B-futam minimális létszáma 6 főben van meghatározva. Így 25 fő feletti létszámnál minimum az utolsó 6 versenyző a B-futamban kell részt vegyen.

A versenyzők Prekvalifikációs rendszerben elért időeredményük alapján kerülnek az A, B és C szerverekre besorolásra.

Az A-futamban az indulás joga 107%-hoz van kötve, azok a pilóták akik a prekvalifikációs 1. időhöz képest 107%-on kívül vannak, csak a B-futamon indulhatnak!

Azon pilóták, akik neveztek, de nem indulnak a futamon, büntetésben részesülnek!


2. A Bajnokság és a futamok lebonyolítása

A bajnokság 10 sprint típusú versenyből áll, versenyenként 2 futammal. A versenytáv futamonként 60 km, kivétel a bathrust-i futam ami 80 km.
A versenyek időpontját, körszámát és egyéb részleteit a versenynaptár tartalmazza.

A futamokon az időmérő edzés 30 perces, ezt 5 perc warmup, majd az első és a második futam követi. A futamokra becsatlakozni az időmérő edzés végéig lehet, warmup-on már nem lehet csatlakozni a szerverre.

A boxutcában mindig kötelező a pitlimiter használata, a sebességkorlátozás be nem tartása büntetést von maga után!

Az időmérő és a futam alatt is CHATSTOP van érvényben, melynek megszegése büntetést von maga után!


2.1 Időmérő
Az időmérő gyors köreiben a fényszóró használata kötelező!!!


2.2 Verseny
A rajt ún. "standing start" (álló rajt), a futam a piros lámpák kialvásakor indul!

A második futamon az első futam 1-8. helyezett pilótái a griden fordított sorrendben állnak fel és rajtolnak el.

Stop & Go büntetésnél amikor a pilótát értesítik a rádión keresztül a büntetésről 2 körön belül ki kell menni letölteni azt. Ha valaki nem tesz eleget büntetési kötelezettségének automatikusa diszkvalifikálja magát a futamból!


2.3 Boxkiállások
A versenyeken boxkiállás nem kötelező.
A Boxutcában a sebességkorlátozás be nem tartása automatikus „Stop & Go” büntetést von maga után.


2.4 Verseny újraindítása, elhalasztása, törlése
Amennyiben adott futam valamilyen oknál fogva nem rajtol el az időmérő edzés kezdete után 1.5 órával, ha a futamon elrajtoló mezőny több mint fele elveszti kapcsolatát a szerverrel a versenytáv 90%-nak teljesítése előtt, a versenyigazgatóság újraindítja, vagy későbbi időpontban rendezi meg vagy törli a versenyt. Ha a versenytáv 90%-nak teljesítése után a futamon elrajtoló mezőny több mint fele elveszti kapcsolatát a szerverrel, az utolsó teljesített körben érvényes sorrend a futam végeredménye.


3. Használható autók

A WTCC 2006, WTCC 2007, WTCC 2008 (kivéve Volvo C30) és az STCC és STCC2 (kivéve Volkswagen Scirocco):

 • Alfa Romeo 156, 156 GTA, 156 2007, 156 STCC, 156 STCC2, 154 GTA STCC2
 • Audi A4
 • Bms Incognito
 • BMW 320i E46, 2007, STCC, STCC2
 • BMW 320si E90, 2007, 2008, STCC, Seq STCC, STCC2, 2009 STCC2
 • Chevrolet Lacetti, 2007, 2008, STCC, STCC2
 • Chevrolet Cruze STCC2
 • Honda Accord Euro R, Accord R 2007, Accord R 2008, Accord R STCC, Accord R STCC2
 • Lada 110s 2008
 • Opel Astra OPC
 • Peugeot 308, 407, 407 STCC2
 • SEAT Leon, 2007, 2008, 2008 TDI, STCC, STCC2
 • SEAT Toledo Cupra
 • Toyota Corolla T-Sport
 • Volvo C30 STCC, C30 STCC2, S60

A bajnokságban minden pilóta az általa a szezon előtt kiválasztott autóval köteles elindulni az összes futamon, típuson belül sem lehet autót cserélni.

Csapatverseny van, 2 és 3 fős csapatok jelentkezhetnek! Csapaton belül csak azonos márkák választhatók!

Amennyiben a szezon folyamán a pilóta mégis autót szeretne váltani, akkor az addig megszerzett pontjai törlődnek!

3.1 Skinhasználat
Lehetőség van saját skin-ek használatára, ezt a Versenyigazgatóságnak legkésőbb az első futam előtt egy héttel el kell juttatni. Az így beérkezett skin-eket a Versenyigazgatóság egy csomagban letölthetővé teszi, és azt mindenkinek fel kell raknia. Más, egyedileg külön felrakott skin nem engedélyezett. További infók: HTCM6 - Skinhasználat


4. Pontrendszer

A HTCM Bajnokság egyéni és csapat bajnoki címért folyik, a 10 versenyből (2 x 10 futam) a 9 legjobb eredmény számít a bajnokságban. A csapatok három fősek is lehetnek, így a két eredményesebb pilóta eredménye számít bele a csapat-pontversenybe! Kötelező csapattagság nincs, azaz aki nincs csapatban, az is elindulhat a versenyeken és harcolhat az egyéni bajnoki címért!

Futamok pontozása:
1. hely: 100 pont
2. hely: 90 pont
3. hely: 85 pont
4. hely: 80 pont
5. hely: 75 pont
6. hely: 70 pont
7. hely: 66 pont
8. hely: 62 pont
9. hely: 58 pont
10. hely: 54 pont
11. hely: 50 pont
12. hely: 47 pont
13. hely: 44 pont
14. hely: 41 pont
15. hely: 38 pont
16. hely: 35 pont
17. hely: 32 pont
18. hely: 30 pont
19. hely: 28 pont
20. hely: 26 pont
21. hely: 24 pont
22. hely: 22 pont
23. hely: 20 pont
24. hely: 18 pont
25. hely: 16 pont
26. hely: 15 pont
27. hely: 14 pont
28. hely: 13 pont
29. hely: 12 pont
30. hely: 11 pont
31. hely: 10 pont
32. hely: 9 pont
33. hely: 8 pont
34. hely: 7 pont
35. hely: 6 pont
36. hely: 5 pont
37. hely: 4 pont
38. hely: 3 pont
39. hely: 2 pont
40. hely: 1 pont


A verseny végén azok a pilóták értékelhetők, akik a versenytáv minimum 90%-át teljesítették.

Adott bajnoki futamon a B-futam sorrendje az A-futam utolsó értékelhető –a versenytáv 90%-át teljesítő- pilótája utáni sorrendet határozza meg a végső helyezések és így a megszerzett pontok tekintetében. (Tehát ha pl. 18 pilóta ér el értékelhető eredményt az A-futamon, akkor a B-futam első helyezettje a 19. helyért járó pontokat kapja meg).

Adott futam hivatalos végeredménye legkésőbb a futam utáni 7. nap éjfélig kerül kihirdetésre.


5. Versenyzői magatartás a versenyeken

 • Légy tekintettel arra, hogy az interneten vagy és bizonyos szituációkat az ellenfeleid másképp látnak mint te. NE CSINÁLJ KISZÁMÍTHATATLAN MANŐVEREKET, GONDOLKODJ MIELŐTT CSELEKSZEL!
 • Használd az agyadat, a füledet és a tükreidet.
 • A lag része az internetes versenyeknek, számolj vele.
 • Előzések: Ne légy türelmetlen! Ha a saját autód épségét veszélyezteted az a te bajod. Amennyiben másokat is veszélyeztetsz akkor már büntetésre is számíthatsz. A felelősség 99%-a mindig az előzni kívánó versenyző kezében van. Ha féktávon kívánsz előzni, használj az előtted haladótól eltérő ívet! Ha elfékezed magad és kilököd a pályáról Téged terhel a felelősség.
 • Ha úgy érzed vagy olyan gyors, mint a mögötted lévő, nyugodtan küzdj meg vele, természetesen szabályosan. Amit szigorúan tilos: idióta vonalvezetést használni, cikázni a másik előtt, blokkolni, "bezárni az ajtót", leszorítani az útról. A kanyar előtt el kell döntened melyik ívet választod, a belsőt vagy a külsőt és utána ott is kell, hogy maradj. Féktávon veszélyes irányváltoztatás szigorúan tilos! Ezen szabályok figyelmen kívül hagyása baleset esetén szigorított büntetést von maga után. Ha a másik ügyesebb és később fékez, sőt mi több hamarabb éri el a kanyar bejáratát akkor fogadd el hogy vesztettél. A következő kanyarban neked lesz lehetőséged előzésre.
 • Lekörözések: a lekörözendő versenyző igyekezzen minél hamarabb lenyelni a békát, azaz elengedni a mögötte jövőt, hiszen ha egy kör hátrányban van már nincs értelme versenyezni az őt lekörözővel, sőt ez büntetést von maga után! A kék zászló lengetésekor a lekörözött igyekezzen ésszerűen csökkenteni versenytempóját (lehetőleg fékezés nélkül), megtartva kanyarodási / haladási vonalait, így a hátulról érkező gyorsan eldöntheti, hogy honnan és mikor akarja/tudja megelőzni. A legtöbb probléma ilyen esetben az elöl haladó váratlan reakcióiból származik. Ha a lekörözendő pilóta lemegy az ideálívről, és úgy engedi el az érkező leköröző pilótatársat, ezt hirtelen manőver és fékezés nélkül a lehető legbiztonságosabban kell megtennie!
 • Pálya levágás: kötelezően 2 kerékkel a fehér vonalon belül kell menni (a rázókő nem a pálya része, az egy figyelmeztető eszköz, hogy a pályát már elhagytad). Szabadon óvható, ha valaki szabálytalanságot észlel a verseny, vagy a kvalifikáció során. Vágással szerzett jogtalan előnyt kötelező a lehető legrövidebb időn és úton belül visszaadni. Ha valaki nem így jár el, illetve ha valaki egy futamon 3x is levágja a pályát és ez bármilyen módon a VB tudomására jut, akkor büntetést von maga után!
 • Boxból történő kihajtáskor edzés felvezető-körében, kerékcsere után, valamint kicsúszás utáni visszajövetelnél a pályára mindenki fokozottan használja a visszapillantó tükreit a gyors körön levő pilóták elengedése és a balesethelyzetek elkerülése érdekében. Különösen fontos a boxkijárat lámpajelzéseinek figyelembe vétele, amely villogó kék színnel jelzi, ha autó közeledik a versenyíven, piros jelzéskor pedig tilos kihajtani a boxutcából! A játékban lévő trackmap(pályatérkép) eszköz mindenki segítségére lehet a pályára való biztonságos visszatérésben. Kihajtáskor a boxutca kijáratát jelző meghosszabbított fehér/sárga vonal érintése, keresztezése tilos!
 • Kicsúszás után TILOS keresztben visszajönni a pályára, mindenki először álljon be az aszfaltcsíkkal párhuzamosan, majd innen a tükreit figyelve, óvatosan gyorsítva - a pálya mellett, ha szükséges - maximális biztonsággal térjen vissza! Ezen szabályok áthágása vagy másik pilóta veszélyeztetése büntetéssel jár, az eset súlyosságától függően!
 • Ha valakinek megsérül az autója, olyan módon hogy így az autó már nem uralható akkor köteles rögtön elhagyni a pályát és kiállni a boxba, ha az autó nem javítható és nem tudja folytatni a versenyt, be kell fejeznie a futamot! Ha valaki sérült autóval még megpróbál eljutni a boxig vagy észleli, hogy esetleg nem lesz elég az üzemanyag, és lassabb tempóban tud csak eljutni a boxig vagy befejezni a versenyt, az rendkívül körültekintően autózzon. Ha kifejezetten lassan megy valaki, akkor a versenyvonaltól a lehető legtávolabb haladva, folyamatosan a hátulról jövő forgalmat figyelve vezessen, mert ha nagy a sebességkülönbség, szinte biztos, hogy balesettel végződik egy rossz manőver. Ilyen esetben mindig a sérült/lassabb autóval "vánszorgót" terheli a felelősség!
 • Időmérő edzésen ha valaki elrontja a gyors körét – akár úgy hogy picit hibázik, de már tudja, hogy addigi leggyorsabb idejét nem fogja tudni megdönteni - akkor köteles a mögötte érkező autók zökkenőmentes elhaladását biztosítani, aki ezt nem teszi meg illetve feleslegesen feltart vagy szükségtelenül előzni próbál büntetést kap! Aki még nem gyakorolta be kellőképpen az adott pályát, az ezt a szabadedzésen tegye meg, az időmérő edzésre mindenki felkészülten érkezzen, hogy ne kelljen a többieknek mozgó akadályokat kerülgetni folyamatosan a pályán! Időmérőn a pilóta a legjobb körét ha vágással teljesíti, és ez a versenybíróság tudomására jut, akkor az büntetést von maga után!
 • Rossz connection, lag: Amennyiben valaki lagol, vagyis nem stabil az Internet kapcsolata és így autója "ugrál", és ezáltal igen komoly balesetveszélyt jelent pilótatársai számára, a szervert el kell hagynia! Ilyen esetben a Versenybíróság utasítja a lagoló pilótát a szerver elhagyására. Ebben az esetben az időmérő kezdete után a lagoló pilóta adott futamra már nem térhet vissza! A lagoló pilóta köteles a következő futamán, ahol részt vesz az időmérő kezdete előtt 30 perccel a szabadedzésen megjelenni, hogy a fórumon történt egyeztetés után versenybíróság valamely tagja a helyszínen ellenőrizhesse kapcsolatát. Ennek hiányában az időmérőn nem vehet részt.
 • CHAT STOP: az időmérő edzésen és verseny közben a chat nem engedélyezett, beszélgetni szigorúan tilos! Szabadedzéseken és a warmup alatt minimális beszéd engedélyezett. Szükség esetén chat-elni csak a versenyigazgatóság, illetve a versenybíróság tagjainak van joga. A chat-stop áthágása büntetést von maga után. Esetleges vitás helyzetek megbeszélését és elnézéskérést mindenki lebonyolíthatja a futam után a chatben, vagy más módon. Az egyetlen eset, amikor a chatstopot meg lehet szegni, ha valaki lagoló pilótát lát a pályán. Ebben az esetben röviden csak annyit kell beírni, hogy "X.Y. lagol".
 • Szavazások: A szerveren bármilyen típusú szavazást csak a versenyigazgatóság és a versenybíróság jelen levő tagjai kezdeményezhetek, ha bármely más pilóta szavazást kezdeményez automatikusan diszkvalifikálja magát a futamból!
 • A program automatikusan büntet bizonyos szabálytalanságokat (rajtnál való kiugrás, pályalevágás, sebességtúllépés a boxutcában, forgalommal szemben haladás, Stop & Go le nem töltése, stb), melyeket Stop & Go-val, vagy a futamból való kizárással honorál. Ezen a játék által kirótt büntetéseket a VB csak is kizárólag abban az esetben bírálja felül, ha bizonyíthatóan egy BUG következménye. Ez vonatkozik a futam leintése után kiosztott büntetésekre is, a kockás zászló után is elfogadható módon kell haladni a pályán.


Az imént leírt szabályok általános érvényűek, ezért természetesen nem terjedhetnek ki az összes lehetséges szituációra. A végső döntéseket minden esetbe a versenybíróság hozza meg az adott eset körültekintő mérlegelése után. A fentiekben nem részletezett, de a Fair Play és a szabályok szellemétől eltérő versenyzői magatartás az eset súlyosságától függően szintén büntetéssel sújtható.


6. Büntetések

A büntetéseket a versenybíróság hozza az elmentett szerver replay alapján.
A versenybíróság automatikusan vizsgálja a futam első körét, a további körökben csak a versenyzők által bejelentett megóvott eseteket vizsgálja meg és hoz döntést adott szituációban. A Versenybíróság fenntartja a jogot, hogy bárki futamát végignézze és az óvás nélküli szabálytalanságot is büntesse. Bejelentést bármely a futamon részt vett versenyző tehet a futam utáni 3. nap éjfélig a fórumon. Versenybírósági tagot érintő incidens esetén adott versenybíró nem vehet részt esetének elbírálásában.


Büntetési tétel lista:

 • Versenybaleset - nincs büntetés
 • Figyelmeztetés - A szezon folyamán a versenybíróság bizonyos esetekben figyelmeztetéseket szab ki a versenyzőkre. Amennyiben az egész szezon folyamán bármikor összegyűjtöttél 3 figyelmeztetést, büntetésed utolsó rajthely a következő futamon.
 • Utolsó rajthely a következő versenyen - a következő versenyen letöltendő, amelyen a versenyző megjelenik. A versenyző az időmérő edzésen az első 20 percben vehet részt. Utána köteles kilépni, hogy időeredménye törlődjön, ezután az időmérő edzés végéig tud újra csatlakozni. Amennyiben a büntetésben levő pilóta 20 perc után kimegy a pályára, illetve mért idővel rendelkezik a kvalifikáció végén, az esetben a büntetése letöltöttnek tekintett, de a futamról automatikusan diszkvalifikálja magát.
 • Boxutca áthajtásos büntetés - a következő versenyen letöltendő, amelyen a versenyző megjelenik. Letöltése az adott futam első körében kötelező.
 • Diszkvalifikálás adott futamról
 • Kizárás a bajnokságból


Azon résztvevők, akik sorozatosan követnek el súlyosabb szabálytalanságokat és ezáltal rendszeresen okoznak baleseteket, ők fokozatosan egyre súlyosbodó halmozott büntetésekre számíthatnak. Egy bajnokságon belül a második okozott kilökés/megforgatás után az adott versenyző a fokozott figyelmünkben részesül, a harmadik komoly incidens után feketelistára kerül.

A versenybíróság kérheti az érintett versenyzőket, hogy nyilatkozzanak, szerintük mi történt az adott versenyhelyzetben. A versenybíróság saját hatáskörében meghozza döntését a verseny utáni 7. nap éjfélig, és a fórumon kihirdeti az adott verseny hivatalos végeredményét és az esetleges büntetéseket. Fellebbezésnek helye nincs, a VB döntése végleges és kötelező érvényű minden résztvevőre.


Versenybíróság: Ledzényi László, Kiss Szabolcs, Kóródi István
Versenyigazgatóság: Ledzényi László, Kiss Szabolcs