Találatok: 1 - 3 (3 összesen)

Téma: GTL Driving Aid - ajánlás előzésekhez

 1. #1
  Kiss Szabolcs Adminisztrátor
  Csatlakozott
  2007. 04. 22.
  Város
  Bp <-> Zalaegerszeg
  Életkor
  34
  Üzenetek
  21.144

  Thumbs up GTL Driving Aid - ajánlás előzésekhez

  A GT Legends-ben meglehetősen széles az autókínálat és az egyes típusok jelentősen el is térhetnek egymástól, ami többek között a menetképességeikben is látványosan megmutatkozik. Vannak több száz lóerős izomautók, melyeknek az egyenesben nincs ellenfelük, de a kanyarhoz érve se fékezni, se fordulni nem lehet velük, és vannak pár szász kilós kis porbafingók, melyek az egyenesben szenvednek ugyan, de fele akkora féktávot, és kétszer akkora kanyarsebességet lehet velük produkálni. A HGTLM futamain mindkét típus és köztük minden átmenet megtalálható, melyek ráadásul gyakran azonos köridőre képesek is a pályán. Ezért kanyarhoz érve, kérlek fokozottan ügyeljetek az alábbiakra:

  • Mindig figyeld a tükröt, tudd, hogy hol van a mögötted lévő és mérd föl az erőviszonyokat! Könnyen lehet ugyanis, hogy az ő autója rövidebb féktávra és nagyobb kanyarsebességre képes, mint a tied. Ha eltűnik a tükör látóteréből (és még a hangját is hallod!), akkor igen valószínű, hogy melléd került és megpróbál veled együtt elfordulni a kanyarban. Ilyenkor nem célszerű "erősködni" és ráhúzni a kormányt (leszorítani amúgy is tilos a már melletted levőt a pályáról), mert ha összeértek, akkor az lehet, hogy Ő lesz a hibás, de nagy eséllyel a Te versenyed megy majd tönkre. Inkább hagyj neki helyet, had forduljon el ő is, még így sem biztos, hogy meg tud majd előzni téged. Ha meg igen, akkor a következő kanyarban/egyenesben nálad lesz a lehetőség...

  • Ha előzésre készülsz, mindig mérd fel az előtted haladó képességeit és mérlegelj! Nem éri meg egy balesetet és egy büntetést kockáztatni egyetlen pozíció miatt. Ha előzöl, akkor mindig szorosan a pálya széléhez tapadva hajtsd végre a manővert, úgy a legbiztonságosabb! A felelősség túlnyomó része így is mindig az előzni kívánó versenyző kezében van, de ha elfékezed magad, lecsúszol az ívről és ezáltal meglököd a másikat, akkor egyértelműen komoly büntetésekre számíthatsz majd, nem beszélve arról, hogy közben alaposan kiszúrsz a versenyzőtársaddal is.

  Az autók közötti különbségekből adódóan könnyen keveredhettek majd olyan csatákba, hogy egy körön belül többször is helyet cseréltek egymással, attól függően, hogy a pálya más-más részein kinek az autója van előnyben... ez része a versenyeinknek és nem utolsó sorban eléggé izgalmas is....


  Ha mégis baj történik:
  Persze egy versenyen bármikor előfordulhatnak balesetek, amikor nem úgy sülnek el a dolgok, mint ahogy azt a résztvevő felek eltervezték és egy vagy több autó megpördül, esetleg a pályán kívülre is kerül. Ilyenkor egyes közösségekben „szokás”, hogy a magát „vétkesnek érző” pilóta bevárja a társát, hogy maga elé engedve valamennyire „jóvátegye” hibáját. A Ti visszajelzéseitek és a tapasztalatok alapján ez azonban nem igazán segít, sőt egy pálya szélén lassan haladó (álló) autó további balesetek forrása is lehet, ezért nálunk a BEVÁRÁS egyáltalán nem elvárás, sőt kérünk mindenkit, hogy NE TEGYE! Ha kilöktél valakit, akkor menj tovább és folytasd a versenyt és ha vezekelni akarsz, akkor nyújtsál be ÓVÁST magad ellen és kérj bocsánatot a fórumon! Óvást bárki bármikor benyújthat, amikor úgy érzi szabálytalanságot tapasztalt, vagy csak akkor is, ha egy kétes szituációban szeretné kikérni a VB véleményét. Fontos megérteni, hogy az Óvás benyújtása nem azt jelenti, hogy haragszol a másikra, hanem a Fair Play, az egységes bánásmód, a felelősségvállalás és a hibákból való későbbi tanulás eszköze, amely mindannyiunk közös érdeke itt a bajnokságban. És az sem igaz, hogy a másik megbüntetése rajtad nem segít, hiszen az elkövető a következő futamon jó eséllyel hátrányos helyzetbe kerül majd hozzád képest a büntetése miatt. Az esetleges büntetések kiosztásánál a VB a bevárást nem tudja méltányolni, de ha a vétkes maga jelenti be a tettét, akkor azt igen.

  Egyetlen kivételes eset van, mikor elfogadható gesztus a bevárást, mikor az incidens és annak "helyrehozatala" után teljes mértékben az eredeti állapotok állíthatók vissza (helyezésekben) és harmadik fél nem szerez előnyt, illetve hátrányt a balesetből, az érintettek között rendezhető az ügy következmények nélkül. Ilyen szituációk úgy véljük, jellemzően csak a verseny utolsó szakaszaiban képzelhetők el..

  A lekörözések menetéről itt találtok egy kis leírást: lekörözések  Szóval csak okosan, mindenki ügyeljen a másikra, és ha esetleg mégis baleset következne be, akkor mindenki őrizze meg a hidegvérét és a futam után óvás benyújtásával, kulturált formában rendezzétek a vitás ügyeket!
  Jó gumifüstölést kívánok mindenkinek!


  Végezetül pedig, szereteném javasolni nektek, hogy olvassátok el mindezzel kapcsolatban a tavalyi bajnoki ezüstérmesünk megfontolandó szavait: http://forum.gtr-masters.hu/showpost...6&postcount=87
  Utoljára módosította: neilszab; 2013. 11. 29. 00:49.

 2. #2
  Kiss Szabolcs Adminisztrátor
  Csatlakozott
  2007. 04. 22.
  Város
  Bp <-> Zalaegerszeg
  Életkor
  34
  Üzenetek
  21.144

  Re: GTL Driving Aid - ajánlás előzésekhez

  Belekerült az ajánlásba a Bevárásról és az Óvásról szóló rész....

 3. #3
  Kiss Szabolcs Adminisztrátor
  Csatlakozott
  2007. 04. 22.
  Város
  Bp <-> Zalaegerszeg
  Életkor
  34
  Üzenetek
  21.144
  A lekörözések menetéről:

  • A lekörözött pilóta semmilyen formában sem akadályozhatja, veszélyeztetheti a leköröző versenyzőt, zavarni is csak minimális mértékben lehet, azt is csak addig, amíg lehetőség nem nyílik az elengedés biztonságos megvalósítására. Ez akkor is igaz, ha a lekörözött versenyző utoléri a lekörözőt, hogy visszavegye a körét!
  • Lehetőség szerint egyenesben engedjük el a lekörözőt, semmi hirtelen kormánymozdulat, vagy fékezés, elég ha csak finoman félrehúzódunk és picit elvesszük a lábunkat a gázról. Vigyázatt, a túlzott előzékenység is problémákhoz vezethet!
  • Persze kanyarban is el lehet engedni a lekörözőt, de az ilyen helyzetek könnyen szülhetnek félreértéseket a szándékokról, és sajnos idén is volt már ebből baleset....ezért inkább egyenesben, ha lehet
  • A leköröző versenyző is különös óvatossággal járjon el, inkább halassza egy kanyarral későbbe a manővert, ha nem biztos benne, hogy adott pillanatban kielégítően biztonságosak a feltételek. A lekörözött versenyzőt kilökni, letolni az útról szigorúan tilos!


  A GT Legendsben a következő módokon lehet tájékozódni arról, ha leköröző versenyző érkezik mögénk:

  • Verseny közben a TAG-ek kiíratásával (TAB billentyű) a név mellett az aktuális helyezés is megjelenik a kocsi tetején. Amennyiben hátranézünk, könnyen eldönthetjük, hogy a mögöttünk levő pozíciója alacsonyabb-e, mint a miénk..
  • Amennyiben engedélyeztük a HUD-ot a Cockpitben, akkor egy villogó kis kék lámpa jelzi a leköröző pilótát mögöttünk
  • Bizonyára sokatoknak fel se tűnt, de a pályabírók is lelkesen hadonásznak ilyenkor a kék zászlójukkal a pálya szélén
  • Az XD is tájékoztat minket az aktuális állásról és a körülöttünk lévők távolságáról, amiből szintén lehet következtetni...
  Utoljára módosította: neilszab; 2013. 09. 11. 15:05.

Téma információ

Felhasználók akik böngészik a témát

Jelenleg 1 felhasználó böngészi ezt a témát. (0 tag és 1 vendég)

Közösségi könyvjelzők

Közösségi könyvjelzők

Hozzászólás szabályai

 • Új témákat nem hozhatsz létre
 • Válaszokat nem küldhetsz
 • Mellékleteket nem csatolhatsz
 • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
 •